Kardinál Jozef Tomko na levočskej púti zdôraznil význam manželstva a rodiny

08.07.2007 Levoča

Levoča 8. júla (TASR) - Slávnostnou svätou omšou, ktorú celebroval kardinál Jozef Tomko, vyvrcholila dnes na Mariánskej hore v Levoči najväčšia pútnická slávnosť katolíckych veriacich na Slovensku.
Niesla sa v znamení 760. výročia existencie tohto pútnického miesta, ktoré patrí k dvadsiatke najväčších v Európe, akými sú napríklad Lurdy, Fatima, Czenstochowa či Mariazell. Na tohtoročnej levočskej púte sa zúčastnilo vyše 400-tisíc veriacich zo Slovenska i zahraničia.
Hlavný celebrant svätej omše kardinál Jozef Tomko, emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov v homílii vyzdvihol cyrilometodské dedičstvo, význam viery, manželstva a rodiny pre rozvoj spoločnosti. Odmietol pseudokultúru ducha, ktorá akcentuje materiálne hodnoty. \"S rozkladom rodiny prichádza úpadok a rozklad národa, \" zdôraznil kardinál Tomko. Poukázal na množiace sa útoky na biskupov a kňazov, ktoré podľa neho majú za cieľ zničiť dôveru veriacich voči cirkvi, naštrbiť jej jednotu a silu. Kardinál pripomenul aj hrdinov cirkvi, ktorí trpeli za vieru a pamäť národa akoby na nich zabudla.
Na záver levočskej púte účastníci zaslali posolstvo Svätému otcovi Benediktovi XVI. , v ktorom okrem iného pripomenuli, že Mariánska hora už 760 rokov vydáva svedectvo o viere slovenských veriacich.
 

Vyberte región